Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği yeni bir güç örüyor

Gazeteci Gurbetelli Ersöz’ün yaşamını yitirdiği gün kuruluşunu ilan eden Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), kadın gazetecilerin maruz kaldığı hak ihlalleri, şiddet ve saldırılar karşısında alternatif bir güç örüyor. Dernek Başkanı Roza Metina, “Tüm bu saldırılara alternatif bir örgütlülük kazandırmak ve kadın gazetecilerin önündeki engelleri aşmak adına güç oluşturmak istedik” dedi.

Kadın gazeteciler, erkek egemen sistemin saldırılarıyla kuşatılan bir ortamda şiddet, sansür, baskı ve yıldırma politikalarıyla boğuşurken, kadın kimlikleri sebebiyle daha çok hedef alınıyorlar. Tüm bu zor koşullarda gazetecilik mesleğini sürdürüp, eşitlik mücadelesi veren kadın gazetecilerin örgütlülüğünün önemi bir kez daha ön plana çıkıyor.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) bu amaçla, Türkiye’de ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Gurbetelli Ersöz’ün yaşamını yitirdiği gün kuruluşunu ilan etti.

Dernek Başkanı Roza Metina kuruluş amaçlarını, hedeflerini, kadın gazetecilerin karşılaştığı sorunları ve çözüm yollarını Kadından Haber’e anlattı.

KADIN GAZETECİLER İÇİN BİR GÜÇ

Öncesinde Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu çatısı altında çalışma yürüten kadınlar, bundan sonra platformu feshetmeden, dernek bünyesinde de faaliyetlerini sürdürecek.

Kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin alternatif bir örgütlülük kazandırmak istediklerini söyleyen Roza Metina, derneğin kuruluş amaçlarını şöyle açıkladı:

“Erkek egemen sistemin güdümünde bulunan medyanın eril bakış açısı ve cinsiyetçi dili, kadın gazetecileri hedef alıyor. Havuz medyanın kullandığı dil, kadın kazanımlarını hedef alan eril bir dil. Bu da kadın gazetecilere yönelik şiddeti körüklüyor. Bunlara alternatif bir örgütlülük kazandırmak ve büyütmek amacıyla derneği kurduk. Burada örgütlülüğümüzü büyütüp aynı zamanda kadın gazeteciler engellenirken o engeli aşmak adına güç oluşturmak istedik”

“BEDEL ÖDEYEN KADIN GAZETECİLERİN MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Metina; Gurbetelli Ersöz, Deniz Fırat, Nujiyan Erhan, Nagihan Akarsel gibi büyük bedeller ödeyen kadın gazetecilerden ilham alarak bu yola çıktıklarını ifade etti.

Kadın gazetecilerin emeğine ve mirasına sahip çıkmak için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği çatısı altında mücadele yürüteceklerini kaydeden Metina, “Özellikle Kürt kadın gazeteciler yoğun bir saldırı ve baskı altında. Kadın gazeteciler sahaya çıktıklarında cinsiyetçi davranışlara, sözlere maruz kalıyorlar. Psikolojik, fiziksel şiddete maruz kalıyorlar. Yaptıkları haberler, taşıdıkları kameralar suç unsuru olarak karşılarına çıkabiliyor. Tüm bu ihlaller karşısında birlikte mücadele etmek için bu derneği kurmak istedik” dedi.

DERNEK NELER YAPACAK?

Yeni kurulmasına rağmen çalışmalara başlayan dernek ilk olarak mesleki eğitim atölyesi hazırlıklarına başladı. Kadın gazetecilerin uğradığı haksızlıklar raporlanacak, kadın gazetecilerin davaları takip edilecek.

Medya’daki eril ve cinsiyetçi dile karşı mücadele edeceklerini belirten Metina, yapacakları çalışmalarla kadın gazetecilerin güç bulacağını dile getirdi.

KADIN GAZETECİLERE ÇAĞRI

Bir arada olmanın ve örgütlü bir mücadele yürütmenin önemine vurgu yapan Roza Metina, kadın gazetecilere şu çağrıda bulundu:

“Kadın gazeteciler olarak ne kadar çok bir araya gelirsek hedefimize o denli yaklaşmış olacağız. Bu çatı altında bir araya gelip kadın kazanımlarını hedef alan, kadın gazetecilere alanı daraltan zihniyete karşı, iktidarın gütmüş olduğu kadın düşmanı politikalara karşı dernek çatısı altında toplanalım.”

Haber- Fatoş SARIKAYA

Paylaş

İlgili Yazılar